Преди да започна с тази статия, искам отново да изкажа специалната си благодарност към г-н Асен Александров, директора 51 СУ “Елисавета Багряна”, както и на нашите учители за безусловната им подкрепа през изминалите години :

На 24.06 се проведе презентацията “Млади разработчици” в 51 СУ “Елисавета Багряна”, на която учениците от осми клас представиха своите проекти, разработени от тях на Unity3d през учебната година 2020/2021г.

Проектите, които представиха са:

 • 360 Виртуална oбиколка – Васил
 • LowPoly Math – Виктория и Мони
 • VR Art Gallery 51 СУ – Красимир и Николай
 • 2Д Интерактивна книжка за оцветяване – Виктор и Светломира

Събитието бе открито от Васил Анастасов, завършващ ученик от 51 СУ, който се занимава с разработване на игри и приложения от 5 години и споделя своите знания в училището вече четвърта поредна година.

Презентацията започна с кратка история на изминалия до момента път, проект “Зона51”, както и бъдещите планове и идеи.

История:

 • 2017г. Краят – Започва проект Зона51, по който в последствие Васил започва и да преподава.
 • 2018г. Началото – Директорът на 51 СУ “Елисавета Багряна” оборудва 2 кабинета с 3 чифта очила за Виртуална Реалност и компютри за разработване на приложения за ВР.
 • 2018г. – Проект “Зона51” бе представен пред представители на Европарламента, както и на Националния форум за иновации в образованието.
 • 2018г. – Стартира експериментално преподаване на Unity3d (basic) на ученици от 6 и 7 клас през лятната ваканция.
 • 2018г. Краят – Васил Анастасов стана Unity Certified Developer
 • 2018г. Краят – Официално начало на преподаване на 8 клас – Извънкласна дейност.
 • 2019г. – Стартира международният проект “A-Maze-In” по проект Erasum+ за създаване на Escape Room игра за Виртуална Реалност, в който проект участваха 4 държави – Германия, Гърция, Чехия и България. Като представители на България бяха учениците от 51 СУ с водещ на отбора Васил Анастасов. Българският отбор беше на години най-малък, но имаше водеща роля във финализирането на играта.
 • 2019г. Краят – Презентация на проект “Музей на Винсент Ван Гог за Виртуална Реалност”, който беше създаден от учениците от този випуск.
 • 2020г.-2021г. – Дойде пандемията и за пръв път се наложи учениците да работят и учат онлайн, този процес беше 3 пъти по-бавен, но отново се справиха.

Преди началото на презентациите от учениците, Васил обяви:

“Четирите проекта, които днес ще представят учениците от осми клас, са все още в процес на разработка. Когато станат завършени продукти, те ще бъдат презентирани отново и многократно.”

Първа презентация – 360 Виртуална обиколка.

Васил Попов, ученик от 8б клас презентира виртуалната обиколка, която беше направена за 51 СУ “Елисавета Багряна”, в нея училището може да бъде разгледано на база 360 градусови снимки, като в Гугъл Мапс.

Втора презентация – LowPoly Math

Вики и Мони направиха своята презентация, която беше на приложението LowPoly Math. Това приложение, разработено с Unity3d, е предназначено за мобилни устройства.

LowPoly Math е приложение за изучаване на геометричните тела. Приложението върви заедно с физическо табло, на което може да се види всяко обемно тяло, както и неговата разгъвка от хартия. Тази концепция дава възможност както за изучаване на формулите в приложението, така и за изтегляне на PDF файл с разгъвката на всяко тяло, което може да бъде сглобено от потребителя.

Трета презентация – VR ART Gallery

Красимир Колев и Николай Танев презентираха своята VR Art Галерия, направена изцяло с картини, рисувани от учениците на 51 СУ, която беше проект, по който всеки от учениците започна своето обучение. В тяхната галерия те добавиха различни кодове, интерактивни и игрови елементи. Интерес събуди местоположението на тяхната галерия, която всъщност беше платформа в космоса. Така че, Илон Мъск като тръгне за Марс, ще може да я види 🙂

Четвърта презентация – 2д Интерактивна книжка за оцветяване

Концепция, която е принципно нова за пазара.

Интерактивна 2Д Книжка за оцветяване е с цел научаване на буквите, думите и цветовете на английски език, заедно със звуков съпровод за произношението им.

Книжката се състои от 2 основни части: Физическа и Дигитална версия, които винаги вървят в комплект.

Физическата книжка се изработва в печатница с QR код към нея, който води до PlayStore (Android) или AppStore (IOS), за да се свали дигиталният вариант. Този подход дава възможност детето да оцветява няколко пъти дигитално и да чуе буквата и думата, преди да оцвети своята физическа книжка.

Извънкласното обучение се провежда на принципа “учене чрез правене”. Учениците изучават базовото ниво на Unity3d и как да развиват знанията си самостоятелно.

В края на презентацията Васил Анастасов завърши с думите:

“Днес на много места можете да слушате и да четете за иновации в образованието, практико-приложната му страна, концепции, теории и така нататък, но ако искате да видите как се прави, заповядайте в нашето училище” – и обеща на директора, че ще продължи да преподава в 51 СУ “Елисавета Багряна”

Vasil Anastasov
Unity Developer

Leave A Comment

Related Posts